Over de technotheek

De plek voor innovatie

Drones besturen, lego programmeren en werken met een zorgrobot. Of presenteren via een greenscreen, filmpjes maken en het aanleren van digitale vaardigheden. Bij Technotheek Westland kan het allemaal. Technotheek Westland is gevestigd op 3 locaties: ISW Hoogeland, ISW Westland Vakcollege en ISW Westland Praktijkcollege.

Wil jij met drones vliegen, LEGO programmeren, een podcast maken of werken met een zorgrobot? Bij Technotheek Westland kan het allemaal. Of wat dacht je van presenteren via een greenscreen, filmpjes maken en digitale vaardigheden aanleren?

Innovatie, technologie en techniek
Technotheek Westland is gevestigd op drie locaties: ISW Hoogeland, ISW Westland Vakcollege en ISW Westland Praktijkcollege. Het is dé plek waar je kennismaakt met al het moois dat innovatie, technologie en techniek te bieden heeft. Én waar je wordt voorbereid op een arbeidsbestendige toekomst.

Creativiteit en ondernemerschap
In de Technotheek dagen we je uit, stimuleren we creativiteit en ondernemerschap. Je gaat op onderzoek uit en leert in oplossingen denken: kennis en vaardigheden die in de 21e eeuw onmisbaar zijn. Daarnaast draagt aandacht voor de maatschappij (burgerschap) eraan bij dat je uitgroeit tot volwaardige burger.

De Technotheek is een initiatief van scholengroep ISW. Alle locaties van ISW zijn gevestigd in de Westlandse regio. Regio Westland ademt techniek, innovatie en technologie. Denk aan data gedreven gewasmanagement, tuinbouw op basis van waterenergie en robotisering in de zorg. Maar ook innovatief telen zonder daglicht en circulair bouwen.

Westlandse scholengroep
Als Westlandse scholengroep vinden we het dus belangrijk dat je bewust bent van de dynamische omgeving en veranderende technologische wereld. Hier krijg jij de kans om je talent te ontdekken en ontplooien. Zin in een positieve ervaring en het opdoen van kennis? Dan ben jij straks klaar voor een toekomst in techniek en technologie.

Voor wie

Van docent tot leerling

PO en VO

Met de Technotheek stimuleren en enthousiasmeren we al op jonge leeftijd het bètatalent. Dat is nodig, want de samenleving van nu vraagt steeds meer kennis van technologie. Leerlingen uit de groepen 1 t/m 8 van het primair onderwijs bieden we in samenwerking met WNT Web lessen aan: over techniek, voeding, watertechnologie en duurzaamheid.

Studenten

In de Technotheek brengen we leerlingen van het voortgezet onderwijs en studenten van het mbo en hbo samen in creatieve cross-over sessies. Op een ontwerpende manier zoek je met elkaar naar oplossingen voor complexe (technische) vraagstukken vanuit het bedrijfsleven. Samen kom je verder dan alleen. Ook mogen studenten, al dan niet met hun opleiding, langs komen voor een gastles of een presentatie.

Leuke en leerzame activiteiten

Er zijn mooie en leerzame activiteiten samengesteld. Wat dacht je van drones bouwen, robots besturen of een zelfrijdende auto programmeren? De mogelijkheden in de Technotheek zijn eindeloos. We dagen je graag uit om je talenten te ontdekken en ontwikkelen. 

Innovatief onderwijs

Een team onderwijsontwikkelaars ontwikkelt, naast reguliere onderwijsactiviteiten, ook speciale lesprogramma’s, lespakketten en leerlijnen. Onze docenten kunnen hierop inhaken, zodat de lessen optimaal in de klas kunnen worden opgenomen.

Koppeling met eigen vakgebied 

Docenten van het primair- en voortgezet onderwijs en van het mbo of hbo kunnen met hun klas de Technotheek bezoeken. Hier kan de koppeling worden gemaakt met het eigen vakgebied. Ook is het mogelijk om samen met collega’s van de sectie een projectdag te organiseren. Of juist een workshop aan de eigen leerlingen te doceren.

Bedrijven

Samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en werknemers is de sleutel tot aantrekkelijk techniekonderwijs. Samen vergroten we het aanbod van lesmaterialen en programma’s. Maak bijvoorbeeld kennis met de 7 bètawerelden van techniek. Klinkt interessant, en dat is het ook. Zo bereiden we onze leerlingen voor op de praktijk.

We zijn altijd op zoek naar partners die de Technotheek willen ondersteunen: met materialen, het delen van kennis of door een financiële bijdrage.

Partners

Verschillende soorten partners

Duurzaam samenwerken

Het bedrijfsleven wordt geconfronteerd met een oplopend tekort aan goed geschoold personeel. Dat is landelijk, maar ook in regio Westland. ISW ziet het als een maatschappelijke opdracht om hieraan bij te dragen. Daarom zetten we in op onderwijsvernieuwing met het regionale bedrijfsleven. Ook is er een duurzame samenwerking met onze convenantpartners in de regio.

ISW onderneemt

ISW onderneemt is hét bedrijfsbureau dat onderwijs en bedrijfsleven met elkaar verbindt. Voor jou als leerlingen organiseren we bedrijfsbezoeken, casussen en gastcolleges. Zo kunnen leerlingen kennismaken met de toekomstige arbeidsmogelijkheden in de regio. Samen met onze partners zorgen we ervoor dat de leerling van nu, zich kan ontwikkelen tot de medewerker van morgen.

Techniek en technologie

Techniek en technologie spelen een steeds grotere rol. Zeker in regio Westland, dat is doordrenkt met de meest innovatieve oplossingen en technologische toepassingen. Kennismaking met techniek en technologie staat dan ook centraal in de Technotheek Westland. Jongeren en bedrijven ontmoeten elkaar.

Meerwaarde voor bedrijfsleven

Bedrijven spelen een belangrijke, initiërende, rol. Zij kunnen in de Technotheek een gastles geven over het eigen bedrijf of product, maar ook een training voor het eigen personeel in de avonduren. We zoeken continu naar het creëren van meerwaarde voor de leerlingen en het bedrijfsleven.

STOHA

De Technotheek is mogelijk gemaakt door de subsidiegelden vanuit STOHA. Deze regeling stimuleert samenwerking in de regio. Het onderwijs wordt efficiënter en relevanter wanneer technische scholen, basisscholen en het bedrijfsleven met elkaar samenwerken.

STOHA staat voor Sterk Techniekonderwijs Haaglanden. Het betreft de regio Den Haag, Westland, Rijswijk, Leidschendam/Voorburg en Delft. Aan het programma doen meer dan 30 vo-scholen mee en een groot aantal bedrijven uit de regio.

Ontdek de mogelijkheden van techniek bij Technotheek ISW

Workshop bij Technotheek Hoogeland

Technotheek Hoogeland biedt voor de basisscholen iedere dinsdagmiddag van 13:00 tot 14:30 uur workshops aan. De workshops worden gegeven door vakdocenten van ISW Hoogeland. Tijdens de workshop wordt er kennis gemaakt met de volle breedte van techniek en technologie. Dit sluit goed aan bij de kerndoelen van Stichting Leerplan Ontwikkeling, als verdieping en/of verbreding van de lessen die op de basisschool worden gegeven. De workshops zijn kosteloos. Schrijf je in via WNT Web en kies linksonder voor ‘Technotheek ISW Hoogeland’ of neem contact op met Arjen Spreeuwers via hoogeland@isw.info.

Kennismakingslessen bij Technotheek Westland Vakcollege

Technotheek Westland Vakcollege biedt voor de basisscholen en andere ISW-locaties kennismakingslessen met de nieuwste technologieën aan. Tijdens de lessen wordt er kennis gemaakt met de volle breedte van techniek en technologie. De lessen zijn kosteloos.

Schrijf je in via WNT Web voor de vrijdagmiddag en kies linksonder voor ‘Technotheek ISW Westland Vakcollege’. Neem voor de overige dagen contact op via technotheek@isw.info.

Reserveren

Ben jij docent op het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, MBO of HBO en wil jij jouw leerlingen de mogelijkheden van de Technotheek laten ervaren? Of wil je vanuit het bedrijfsleven iets doen in de Technotheek? Dat is allemaal mogelijk!

Reserveer via WNT Web