Onderwijs-ondersteuning
ISW beschikt op alle locaties over een begeleidingsteam: van een zorgcoördinator, vertrouwensdocent tot leerlingbegeleiding. Daarnaast bieden we passend onderwijs, trajectgroepen en flexcolleges. Voor leerlingen met medische behoeften zijn er protocollen opgesteld.

Ondersteuningscoördinator
Op al onze schoollocaties is een ondersteuningscoördinator aanwezig. Hij of zij is verantwoordelijk voor het coördineren van de ondersteuning voor leerlingen met specifieke zorgbehoeften. Denk aan leerproblemen, sociaal-emotionele uitdagingen of gedragsproblemen.
Begeleidingsteam
Op al onze locaties is een begeleidingsteam aanwezig. Het team bestaat uit de ondersteuningscoördinator, een maatschappelijk werker en een schoolondersteuner. Andere specialisten, zoals een schoolarts, leerplichtambtenaar of wijkagent, kunnen op verzoek aansluiten. Dit team overlegt regelmatig om passende oplossingen te vinden voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften.
Passend onderwijs
Sinds de invoering van passend onderwijs zijn scholen verplicht een passende plek te bieden aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Dit kan op de eigen school of ergens anders. De aanmeldende school zorgt voor een zorgvuldige overdracht van alle relevante informatie. Zo wordt er in overleg met het Samenwerkingsverband VO Westland en/of ketenpartners bekeken welke ondersteuning passend is.
Samenwerkingsverband VO Westland
In Westland werken scholen voor voortgezet onderwijs samen binnen het Samenwerkingsverband VO Westland. Dit verband zorgt voor een goed afgestemd aanbod van basisondersteuning, extra ondersteuning en diepteondersteuning.
Wilt u meer informatie over het ondersteuningsaanbod?
Bekijk de website: www.swv-westland.nl.
Trajectgroep
Elke ISW-school heeft een trajectgroep voor leerlingen die tijdelijk niet volledig in hun reguliere klas kunnen functioneren. Deze groep biedt een op maat gemaakt programma met begeleiding gericht op gedragsverandering en vakinhoudelijke ondersteuning. Het doel: de leerling zo snel mogelijk laten terugkeren in de reguliere klas.
OPDC (Orthopedagogisch Didactisch Centrum)
Leerlingen die een gevaar vormen, voor zichzelf of anderen, kunnen bij het OPDC in Den Haag geplaatst worden. Het doel: terugkeer naar een passend onderwijstraject.
Medische zorg
Voor leerlingen met medische behoeften zijn protocollen opgesteld. De school verstrekt geen medicijnen, zoals pijnstillers, maar ouders kunnen deze meegeven. Medische handelingen blijven de verantwoordelijkheid van de ouders, al moet de school hier wel van op de hoogte zijn in geval van nood.
Begeleiding en zorg
Op verschillende manieren en met verschillende rollen begeleiden en zorgen we voor de leerlingen.
Leerlingbegeleiding
Elke leerling krijgt zorg op maat om versnippering van ondersteuning te voorkomen. De mentor of coach heeft hierin een centrale rol.
Mentor of coach
Elke klas heeft een mentor of coach. Hij of zij is zowel vakdocent als eerste aanspreekpunt voor leerlingen, ouders en collega’s. De mentor kijkt naar 3 gebieden:
- Vakgerichte begeleiding en studiebegeleiding
- Sociaal-emotionele begeleiding
- Keuzebegeleiding
Vakdocent
De vakdocent verzorgt de lessen en begeleidt het leerproces en de studie- en beroepsoriëntatie van leerlingen.
Teamleider, afdelingsleider, leerjaarcoördinator en adjunct-directeur
Deze leiders dragen zorg voor de onderwijskundige samenhang en het dagelijkse beheer. Ze vormen, samen met de mentoren en coaches, het begeleidingsteam en werken indien nodig samen met deskundigen.
Decaan
De decaan biedt begeleiding in studie- en beroepskeuze in samenwerking met vakdocenten en de mentor of coach.
Ondersteuningscoördinator
Elke locatie heeft een ondersteuningscoördinator voor de coördinatie van specifieke ondersteuning. Bijvoorbeeld bij dyslexie, sociaal-emotionele problemen of gedragsproblematiek.
Begeleidingsteam
Dit team, dat onder andere bestaat uit de zorgcoördinator en de maatschappelijk werker, overlegt regelmatig over leerlingen met speciale behoeften. Samen zoeken we naar passende oplossingen.
Leerlingvolgsysteem
Informatie over de leerling wordt bijgehouden in een dossier om continue zorg en goede begeleiding te waarborgen.
Rapportbesprekingen
U ontvangt als ouders/verzorgers regelmatig rapporten over de voortgang van uw kind. Jullie kunnen samen de resultaten volgen en bespreken met de mentor of coach. Ook plannen we momenten in voor ouder-coach/ mentorgesprekken.
Samenwerking met ouders
Er is regelmatig contact tussen ouders/verzorgers en de school. Dit bevordert de ontwikkeling van de leerling. Voorlichting en overlegmomenten worden eveneens georganiseerd. Bijvoorbeeld voor ouders van groep 8-leerlingen, bij de profielkeuze en examens.
Ouders van leerlingen met extra ondersteuning
Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, stelt de school een ontwikkelingsperspectief (OPP) op. Dit doen we in overleg met ouders/verzorgers en de leerling. Jaarlijkse evaluaties en bijstellingen zijn onderdeel van dit proces.
Protocol gescheiden ouders
Informatie over communicatie met gescheiden ouders is te vinden bij de Praktische Informatie.
Speciale begeleiding en zorg
Voor praktijkonderwijs en vmbo is een interne zorgfunctionaris beschikbaar. Als het nodig is worden externe partners ingeschakeld.
Meer over ISW?
Vind snel waar je naar zoekt!